Pro letošní ročník konference POTRUBÍ 2023 jsme vybrali tematický průřez produkcí společnosti Maison Ferrand.

Maison Ferrand je jedním z předních světových výrobců vysoce ceněných jemných lihovin. Společnost byla založena Alexandrem Gabrielem v roce 1989 s úmyslem zachovat prastaré metody řemeslné výroby, ale i zavést moderní metody a inovace. Maison Ferrand má kanceláře a výrobní prostory na zámku z 18. století Château de Bonbonnet v Arsu, který leží v legendárním francouzském regionu Cognac. Marketingové a finanční služby sídlí v Paříži. Spotřebitelé po celém světě oceňují značky jemné lihoviny společnosti, které jsou distribuovány ve více než 89 zemích v některých z nejprestižnějších světových prodejen.

Alexandre Gabriel, zakladatel společnosti Maison Ferrand

Dobrodružství začalo koňakem Ferrand Cognac, 100% koňakem Grande Champagne s kořeny v tomto tradičním regionu. V roce 1996 Alexandre vytvořil Citadelle Gin, Gin de France, který stojí v čele francouzských ginů. 

V roce 1999 Alexandre Gabriel představil poprvé Plantation Rum.  V jeho výrobě se odrážela jeho vášeň pro staré techniky výroby rumu. Zavedl také proces podpisového dvojitého stárnutí, který tyto lihoviny odlišuje. Po několika letech stárnutí v sudech z Bourbonu v tropech je Plantation Rum na lodích odeslán do Château de Bonbonnet ve Francii, kde probíhá druhý proces zrání ve francouzských dubových sudech Ferrand, čímž je rum zvýrazněn jemnými taninovými podtóny.

V březnu 2017 získala Maison Ferrand palírnu West Indies Rum Distillery na Barbadosu a třetinový podíl společnosti vlastnící lihovary Clarendon, Long Pond a Inswood. Díky těmto výjimečným výrobním nástrojům Alexandre Gabriel splnil svou vizi vytváření úžasných rumů prostřednictvím probíhajícího experimentálního procesu, který spojuje moderní techniky s původními způsoby výroby jemných rumů.

Výběr rumů Plantation pro POTRUBÍ 2023

Plantation Original Dark

Original Dark představuje bohatý a intenzivní styl Jamajky a Barbadosu s typickými tóny švestek, banánů a vanilky, obohacený pečlivým blendováním a druhým zráním ve Francii. Výsledkem je vynikající struktura a charakter doplněný o kouřové tóny skořice a hřebíčku.

Země původu: Barbados, Jamajka
Obsah alkoholu: 40%
Blend rumů z melasy: Barbados: 1-3letý rum z West Indies Distillery (kolonová a kotlíková destilace). Jamajka: 10-15letý rum z Long Pond Distillery (kotlíková destilace, vysokoesterový).

Finální blend zraje 3-6 měsíců v dubovém sudu ve Francii.

Aroma: zprvu náznaky černého pepře, hřebíčku, pečených třešní, skořice, švestek a melasy, které postupně přechází ve vůni lesa, listí a černého čaje.
Chuť: zprvu ovocná s tóny bílých rozinek a sušeného ananasu, poté kořeněná, pepřová.
Závěr: suchý, ovocný, kořeněný.

Doporučené podávání: výtečný v koktejlech, například ve spojení s ginger beer.

Plantation Grande Réserve

Exotický Grande Réserve je blend různých rumů z Barbadosu, které zrály nejdříve v Karibiku a poté ještě jeden rok ve starých francouzských sudech ve Francii. Bohaté aroma odhaluje tóny grilovaného kokosu a dřevité vanilky. 

Země původu:

BARBADOS
Objem:
0,7 l
% alkoholu:
40,0 %

Původ: Barbados: West Indies Distillery (melasa, kotlíková a kolonová destilace).
Tropické zrání : 1-3 roky v sudu po bourbonu.
Kontinentální zrání: 1 rok v sudu po koňaku Ferrand.
Aroma: komplexní a vyvážená vůně zralého tropického ovoce a vanilky, přecházející k náznakům bílé broskve a kokosu.
Chuť: komplexní chuť, ve které úvodní vlna tropického kandovaného ovoce přechází v smyslné vanilkové tóny, jejichž bohatost je perfektně vyvážena tóny čerstvého ovoce a jemnými tříslovinami.
Doporučené podávání: excelentní aperitivní rum, výborný i v klasických koktejlech, např. Mai Tai.

Plantation O.F.T.D. Overproof

Old Fashioned Traditional Dark (O.F.T.D.) je rum určený rumovým znalcům. Gabriel Alexandre jej stvořil ve spolupráci s dalšími šesti rumovými odborníky. Je výrazný a silný, a to v chuti i síle.

Země původu:

BARBADOS, GUYANA, JAMAJKA
Objem:
0,7 l
% alkoholu:
69,0 %

Blend rumů z melasy:
Barbados: 2-5letý rum z West Indies Distillery (kolonová a kotlíková destilace).
Guyana: 1-2letý rum z Demerara Distillery Ltd. (kotlíková destilace).
Jamajka: 1-2letý rum z Long Pond Distillery (kotlíková destilace, vysokoesterový).
Jamajka: 10-15letý rum z Long Pond Distillery (kotlíková destilace, vysokoesterový).
Finální blend zraje 3-6 měsíců v dubovém sudu ve Francii.
Aroma: intenzivní a precizní tóny kávy, pomerančů, švestek, džemu a lanýžů.
Chuť: výbušná chuť s tóny karamelu, čokolády a vanilky, ke kterým se přidává skořice, dub, melasa, rozinky, muškátový oříšek a náznaky kouře.
Závěr: dlouhotrvající dozvuky tmavé čokolády a hřebíčku.
Doporučené podávání: silný a výrazný rum, perfektní pro tiki koktejly.

Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple

Stiggins’ Fancy Pineapple je poctou postavě Reverenda Stigginse z románu Charlese Dickense Kronika Pickwickova klubu, jehož oblíbeným nápojem byl „ananasový rum“. Na vývoji tohoto mimořádného rumu se podílel barový historik David Wondrich.

Země původu:

BARBADOS,JAMAJKA,TRINIDAD
Objem:
0,7 l
% alkoholu:
40,0 %

Blend rumů z melasy:
Barbados: West Indies Distillery (kolonová a kotlíková destilace)
Jamajka: Long Pond Distillery (kotlíková destilace)
Trinidad: Trinidad Distillery Ltd. (kolonová destilace)
Výroba:
Slupky ananasu se macerují v rumu Plantation 3 Stars, který se následně destiluje na destilačním kotlíku v palírně Ferrand ve Francii. Dužina ananasu se maceruje v rumu Plantation Original Dark. Destilát a macerát se následně blendují dohromady.
Výsledný rum má bohaté a delikátní tóny ananasu, podtrhnuté náznaky kouře a hřebíčku.
Doporučené podávání: perfektní pro koktejly, např. Daiquiri.

Plantation Xaymaca Special Dry

Xaymaca Special Dry ztělesňuje charakteristický jamajský styl se 100 % kotlíkovými rumy a intenzivní chutí, která zachycuje legendární “jamajský funk”, pro nějž jsou typické tóny černého banánu, flambovaného ananasu a kouře.

Země původu:

Jamajka: destilerie Clarendon & Long Pond (melasa, kotlíková destilace).

Tropické zrání: 1-3 roky v sudu po bourbonu.
Kontinentální zrání: 1 rok v sudu po koňaku Ferrand.

Aroma: komplexní, lehce kouřová a masitá vůně s ovocnými a bylinnými tóny a stopami pečiva, vanilky, vařeného banánu, pomerančové kůry a ananasu.
Chuť: suchá, s květinovými a ovocnými tóny růžové vody, hrušek, hroznů, meruněk a jablek, ke kterým se přidávají tóny kokosového mléka, nového koření, chleba a ořechů.

Doporučené podávání: vynikající k čistému popíjení nebo v koktejlu Xaymaca Collins (50 ml rumu Xaymaca, 20 ml citronové šťávy, 20 ml cukrového sirupu, doplnit sodou).

Plantation Isle of Fiji

Isle of Fiji je óda na přírodní krásu ostrova Fiji, jeho bujné džungle a křišťálově čistých zátok. Rum vzniká tradičními postupy z místní cukrové třtiny a prochází dvojitým zráním na Fiji a ve Francii. Vyniká hřejivými tóny exotického ovoce a rozinek. 

Země původu: Fiji
RUM Co. Of Fiji Distillery (melasa, kotlíková a kolonová destilace).

Tropické zrání: 2-3 roky v sudu po bourbonu.
Kontinentální zrání: 1 rok v sudu po koňaku Ferrand.

Aroma: intenzivní, zprvu s tóny melasy a hrušek, postupně ovocnější, s tóny jablek, banánů, angreštu, a pikantnější, s náznaky muškátového oříšku a vanilky a nádechem kouře na konci.
Chuť: bohatá a kulatá chuť, která navazuje na vůni ś tóny vanilkového karamelového fondánu, medu, zázvoru a ovocnými tóny švestek a kokosu.
Závěr: velmi dlouhý, s náznaky sušených banánů, bourbonu a nového koření. 

Doporučené podávání: vynikající k čistému popíjení. 

Plantation XO 20th Anniversary

Rum vytvořený k 20letému výročí Alexandra Gabriela v pozici master blendera. Vzniká z velmi starých rumů charakteristických pro Barbados a sklízí úspěchy i po více než 10 letech, které uplynuly od jeho představení.

Země původu: BARBADOS
Objem: 0,7 l
% alkoholu: 40,0 %

Původ: Barbados: West Indies Rum Distillery (melasa, kolonová a kotlíková destilace).
Tropické zrání: 8-15 let v sudu po bourbonu.
Kontinentální zrání: 2-10 let v různých sudech, včetně nových sudů z bílého dubu, sudů po bourbonu a sudů po koňaku Ferrand, vypálených do různých stupňů.
Aroma: úžasné květinovo-ovocné aroma, obohacené o tóny vanilky, kakaa a mléčné čokolády.
Chuť: lehce nasládlá, s tóny skořice, melasy, vánočního koření, rumových čokolád a sušenek.
Doporučené podávání: ideální k čistému popíjení, výborný také pro Old Fashioned.

Více informací o produktech společnosti Maison Ferrand: http://maisonferrand.com/